top of page
logoanemiasinfondo 11.png

Instruccions completes

Anèmia! és un joc educatiu per a dues persones per interioritzar conceptes sobre la donació de sang, l’eritropoesi i les patologies eritrocitàries.

Contingut
Baralla de 80 cartes, 2 cartes resum i un full d’instruccions.


Objectiu del joc
Guanya la primera persona que baixa, en ordre, la línia eritropoètica, començant per una cèl·lula mare i acabant amb un eritròcit.

Inici de la partida
Cada jugador roba 6 cartes. Comença el joc la persona més pàl·lida.
Es juga per torns.

A cada torn, el jugador pot fer una de les tres accions següents:

 

  • Baixar una carta de la línia eritropoètica. 

Al baixar una carta de la línia eritropoètica t’acostes més al teu objectiu: completar tota la línia eritropoètica. Per baixar la carta, coloca-la boca amunt davant teu. Si ja has baixat altres cartes de la línia eritropoètica, col·loca aquesta carta a la dreta de les anteriors, fent una fila d’esquerra a dreta.

  • Utilitzar una carta d’acció.

Aquestes cartes fan accions variades que et poden ser de gran ajuda en diferents moments de la partida: buscar cartes a la pila, robar cartes al teu oponent, jugar més d’una carta per torn, destruir cèl·lules del teu oponent, etc. Algunes cartes d’acció (“cartes de sanitat” i “cartes d’afecció hereditària”) es quedaran boca amunt al costat de la línea eritropoètica del jugador al que afecten. Altres cartes d’acció (“cartes d’ajuda”, “receptes mèdiques” i “cartes d’afecció agudes”) un cop jugades s’enviaran a la pila de cartes jugades. 

  • Descartar cartes de la mà.

Si no has tingut sort amb la teva mà, enlloc de jugar cartes pots decidir-te per descartar tantes cartes com vulguis i enviar-les a la pila de cartes jugades. 

 


Dinàmica de joc
Es juga per torns, i cada torn consta de 3 fases:

 

  • Fase de joc

En aquesta fase es realitza una de les accions descrites anteriorment: es baixa una carta de cèl·lula de la línia eritropoètica, es fa servir una carta d'acció o es descarta d'un nombre determinat de cartes. 
Si es juga una carta d'acció que trenca una regla, la carta d'acció preval sobre la regla general.
Exemple: En Quimet no té cap carta baixada de la seva línia eritropoètica, així que al seu torn juga la carta “Eritropoetina”. Aquesta carta trenca la regla de jugar només una carta per torn, així que després de jugar-la baixa de la seva mà les cartes de cèl·lula “Cèl·lula mare”, “Proeritroblast” i “Eritroblast basòfil”.

 

  • Fase de resposta

Aquesta fase només es produeix quan a la fase de joc un jugador fa servir una carta d'“Afecció”. A la fase de resposta, el jugador rival té la opció de contrarestar aquesta afecció per intentar evitar els seus efectes. Un cop resolta aquesta fase, el primer jugador avança a la última fase d’adquisició de cartes.
Exemple: A la fase de joc, en Joan ha jugat la carta d'“Anèmia ferropènica” a l’Aina, però com l’Aina té la carta de “Recepta mèdica” a la mà, la mostra i diu en veu alta que el tractament adequat és un “Suplement de ferro”. Com el tractament és correcte, la carta d'“Anèmia ferropènica” no entra en joc i ambdues cartes van a la pila de cartes jugades.

 

  • Fase d’adquisició de cartes

Abans d'acabar el torn, si el jugador té menys de 6 cartes a la mà, roba fins a tenir-ne 6 a la mà. Si s'acaben les cartes de la baralla, barreja les cartes de la pila de cartes jugades i torna-les a fer servir com a baralla.
Exemple: La Maria ha fet servir una carta de “Recepta mèdica” a la fase de resposta del torn del seu rival. Aleshores, la Maria comença el seu torn amb 5 cartes. Enlloc de jugar cap carta, la Maria decideix descartar 3 cartes (li queden 2 cartes a la mà). Al arribar a la fase d'adquisició de cartes, roba 4. 


Tipus de cartes

 

  • Cartes de cèl·lula

Aquestes cartes són les que et permeten avançar la teva línia eritropoètica i apropar-te a l’objectiu del joc: baixar la línia eritropoètica abans que el teu oponent. Les cartes de cèl·lula s’han de baixar en el següent ordre:

Cèl·lula mare → Proeritroblast → Eritroblast basòfil → Eritroblast policromatòfil → Normoblast → Reticulòcit → Eritròcit

Si un jugador s’equivoca i baixa una carta de cèl·lula en l’ordre incorrecte (deixa la carta boca amunt a la seva línia eritropoètica), aquesta carta de cèl·lula descarta directament a la pila de cartes jugades.
Exemple:  El Marc ja ha aconseguit baixar la “Cèl·lula mare”, el “Proeritroblast” i l’”Eritroblast basòfil” i, en aquest torn, decideix baixar el “Normoblast” i el col·loca a la seva línia eritropoètica. Un cop l’ha deixat se n’adona del seu error (havia d’haver baixat l’”Eritroblast policromatòfil”), però ja és massa tard. Ha de posar el Normoblast a la pila de cartes jugades i avançar a la fase d’adquisició de cartes. 


 

  • Cartes d’acció

 

       Cartes d’afecció

Les cartes d’afecció serveixen per dificultar la progressió del teu oponent. Aquestes cartes es juguen a la línia eritropoètica del teu oponent. Les cartes d’afecció només es poden jugar si el teu oponent te cartes de “Cèl·lula” baixades. Si durant la fase de joc un jugador decideix jugar una carta d’afecció, el jugador rival té la opció d’intentar contrarestar aquesta afecció per intentar evitar els seus efectes amb alguna carta de medicina. 
Hi ha dos tipus d’afeccions: agudes (es descarta la carta a final de torn) i hereditàries (la carta roman a la línia eritropoètica del teu oponent). 

Cartes d’afecció aguda: Aquestes cartes destrueixen l’última carta de “Cèl·lula” de la línia eritropoètica del teu oponent. En alguns casos, com a la “Anèmia ferropènica” o a la “Anèmia falciforme”, segons quina és la última carta de “Cèl·lula” de l’oponent, es destrueixen dues cartes. Un cop jugades, les cartes d’afecció agudes es descarten a la pila de cartes jugades. Per evitar afeccions agudes, el jugador que la pateix pot fer servir algunes cartes de medicina, com les Cartes de Sanitat (“Sanitat Pública” i “Sanitat Privada”) o la carta de “Recepta Mèdica” durant la fase de resposta.

Cartes d’afecció hereditària: Aquestes cartes dificulten la progressió del teu oponent de diferents maneres. A diferència de les cartes d’afecció aguda, les cartes d’afecció hereditària, un cop jugades, es deixen boca amunt al costat de la línia eritropoètica del teu oponent, i els seus efectes es manifesten a cada torn fins que el teu oponent no supera l’afecció. Un jugador només pot tenir una carta d’afecció hereditària a la vegada. Si el teu oponent ja té una carta d’afecció hereditària, no li pots jugar cap afecció hereditària nova fins que no la superi, però sí que pots jugar-li afeccions agudes. Si un jugador que està patint una afecció hereditària es queda sense cartes de “Cèl·lula” a la seva línea eritropoètica, la carta d’afecció hereditària també es descarta a la pila de cartes jugades. Per superar una afecció hereditària, el jugador que la pateix pot fer servir (a la fase de resposta o a les posteriors fases de joc del seu torn) algunes cartes de medicina, com les Cartes de Sanitat (“Sanitat Pública” i “Sanitat Privada”) o la carta de “Xarxa Redmo”.

Cartes de medicina

Hi ha diferents cartes de medicina encaminades a ajudar-te en el teu objectiu. Aquestes cartes et permeten fer accions que millorin la teva mà, et facilitin avançar en la línia eritropoètica o augmentin el número d’accions per torn, entre d’altres. Hi ha diferents tipus de cartes de medicina:

Sanitat: Les cartes de sanitat són unes cartes especials que, entre d’altres coses, et permeten realitzar més d’una acció al torn. Les cartes de sanitat, un cop jugades, es queden boca amunt al costat de la línea eritropoètica. Un jugador només podrà tenir una carta de sanitat a la vegada, si juga una nova, l’anterior s’envia a la pila de cartes jugades. 
Si un jugador té jugada (no a la mà) una carta de sanitat i rep una afecció (aguda o hereditària), podrà descartar la seva carta de sanitat a la fase de resposta per evitar l’afecció (tant l’afecció  com la carta de sanitat van a la pila de cartes jugades). Si un jugador vol superar una afecció hereditària amb una carta de sanitat que té a la mà, haurà de gastar un primer torn en jugar la carta de sanitat i un segon torn per descartar-la juntament amb la carta d’afecció hereditària.
Les cartes de sanitat tenen la particularitat de que es poden activar quan el jugador vulgui. Activar les cartes de sanitar sempre té un cost (“Sanitat pública”: perdre un torn, “Sanitat privada”: destruir la última carta de cèl·lula), però ofereixen grans avantatges. Les cartes de sanitat estan activades durant un torn. Un cop acabat el torn, es poden tornar a activar tornant a pagar el cost.
 
          Sanitat pública: permet realitzar, en el pròxim torn, fins a tres accions.


          Sanitat privada: permet jugar fins a tres cartes de cèl·lula en el torn en que la carta està activa. A més,              les cartes de cèl·lula són intercambiables, de manera que es poden jugar boca abaix a la teva línia                      eritropoètica fent el paper d’altres cèl·lules. Abans de jugar-les, el jugador ha de dir correctament a                      quina cèl·lula correspon (si s’equivoca, procedir com s’explica a l’apartat de cartes de cèl·lula).
 


 

  • Cartes d'Ajuda

Les cartes d’ajuda tenen diferents funcions. Si a la carta d’ajuda s’indica “Descarta aquesta carta”, la carta d’ajuda haurà de posar-se a la pila de cartes jugades un cop realitzada la seva acció.

Hi ha cartes d’ajuda que et permeten:
millorar la teva mà (“Citometria de flux”, “Analítica” i “Teràpia gènica”)
avançar la teva línia eritropoètica (“Interleucines”, “Transfusió medul·lar”, “Banc de sang” i “Eritropoetina”)
posar en dificultats al teu oponent (“Homeopatia”)
evitar afeccions (“Xarxa Redmo” i “Recepta mèdica”)
   
La carta d’acció destinada combatre afeccions hereditàries (“Xarxa Redmo”) es podrà jugar a la fase de resposta del torn del teu oponent com a la fase de joc del teu torn. En canvi, la carta d’acció destinada a combatre afeccions agudes (“Recepta mèdica”) es podrà jugar només a la fase de resposta del torn del teu oponent. 

 

 

Per a jugadors avançats
Si no estàs familiaritzat amb els conceptes hematològics, es pot jugar veient l’esquema de la línia eritropoiètica que es troba a la carta de resum. Per a jugadors avançats, no es podrà consultar la línia eritropoètica.
Si no estàs familiaritzat amb els conceptes hematològics, la carta de “Recepta mèdica” servirà per superar qualsevol afecció aguda. Per a jugadors avançats, per superar una afecció aguda amb la carta de “Recepta mèdica”, a part de jugar la carta, hauran de respondre correctament quin és el tractament adequat de la carta de recepta per a l’afecció aguda que l’han enviat.

 


Solucionari:


Anèmia hemorràgica → Transfusió de sang
Error de transfusió → Corticosteroides
Malària → Medicament antiparasitari
Kala-azar → Medicament antiparasitari
Anèmia ferropènica  → Suplement de ferro
Anèmia perniciosa → Suplement vitamina B12
Anèmia hemolítica autoimmunitària → Corticosteroides

 


Si el jugador encerta quin és el tractament adequat, l’afecció aguda no fa efecte i es descarten les dues cartes (“Recepta mèdica” i l’afecció aguda) a la pila de cartes jugades. Si el jugador no diu el tractament adequat, l’afecció aguda sí que fa efecte abans de descartar-se les dues cartes a la pila de cartes jugades.
       


 

bottom of page